Ons verhaal

Meer dan 70 jaar vakmanschap in een notendop.

1948

Oprichting door Evarist Heylen

De schrijnwerkerij wordt in 1948 door Evarist Heylen opgericht, in de beginjaren nog bijgestaan door vader Aloïs. Schrijnwerkerij in de brede zin van het woord, want er wordt menig timmerwerk verricht. Zo kan alle houtwerk voor de woning aangepakt worden: daktimmer, ramen, deuren, kasten en zetels.

1960

Bouw nieuwe toonzaal en werkplaats

In 1960 wordt in het centrum van Hulshout een nieuwe toonzaal gebouwd, ook een nieuwe werkplaats zal hier snel volgen. Ondertussen is het aanbod uitgebreid met meubelen en matrassen. In de jaren '70 worden de activiteiten vooral toegespitst op de meubelverkoop.

1983

Jos Heylen wordt nieuwe zaakvoerder

In 1983 krijgt de schrijnwerkerij een nieuwe impuls wanneer Jos Heylen, de huidige zaakvoerder, het atelier overneemt. Als gedreven meubelmaker en interieurarchitect weet hij de activiteiten uit te breiden met maatkasten, keukens en interieurbouw.

1990

Verbouwing toonzaal en modernisering machinepark

In 1990 wordt de toonzaal voor de keukens en badkamerkasten verbouwd, de toonzaal voor slaapcomfort, maatkasten en binnendeuren zal in 1999 volledig gerenoveerd worden. Ondertussen wordt ook zeer uitgebreid geïnvesteerd in een modern machinepark. De eerste CNC-gestuurde machines doen hun intrede in de productie.

2003

Uitbreiding van de gebouwen

In 2003 start de uitvoering van de grote vernieuwing en uitbreiding van de gebouwen. In een eerste fase wordt een nieuwe ruimte voor afgewerkte producten gerealiseerd.

2004

Bouw nieuwe werkplaats

In 2004 wordt de nieuwe werkplaats gebouwd. Een doorgedreven planning zorgt ervoor dat de productie kan gehandhaafd worden. Bij de bouw van deze grotere nieuwe werkplaats werd uitvoerig rekening gehouden met veiligheid, werkomgeving, enz.

2006

Uitbreiding machinepark

In 2006 is de zaak uitgegroeid tot een KMO met 11 gedreven vakmensen in dienst. Om tot een state-of-the-art productieapparaat te komen wordt een meerjarenplan uitgerold. De CNC-gestuurde machines worden voortaan via barcodes en netwerk in de productie geïntegreerd, wat voor een bijkomende efficiëntieverhoging zorgt.

2008

Jubileum : 25/60 jarig bestaan

2008 is een nieuwe mijlpaal wanneer de zaak 25 jaar in de huidige vorm en 60 jaar in totaal bestaat. Dit wordt op een unieke manier gevierd door onze deelname aan de Openbedrijvendag. De persoonlijke en professionele aanpak van ons team wordt door 1750 bezoekers ten zeerste gesmaakt.

2009

Winnaar Schrijnwerk Award

Met de inrichting van een nieuwbouw villa te Keerbergen wint Jos Heylen NV de Schrijnwerk Award in de categorie Interieurbouw. De persoonlijke betrokkenheid bij het ontwerp, de verregaande detaillering en de hoge afwerkingsgraad zijn doorslaggevende factoren in de beslissing van de jury.

2010

Volledige vernieuwing toonzaal

De oude toonzaal wordt volledig afgebroken en maakt plaats voor een gloednieuw gebouw met de uitstraling die in het verlengde ligt van de filosofie van het bedrijf. Door de gedrevenheid van het eigen team van 15 vakmensen kan de zeer strakke timing gerespecteerd worden : op 6 maanden is de nieuwe toonzaal volledig operationeel. Met 2000 bezoekers tijdens het openingsweekend wordt het succes meteen ingezet.

2013

2de prijs Schrijnwerk Award

De verbouwing van een voormalige dokterspraktijk tot leefruimte in Ranst levert de tweede prijs op bij de Schijnwerk Awards in de categorie Interieurbouw.

2014

Winnaar Schrijnwerk Award

Bij een uniek renovatieproject te Edegem wordt een huis van 30 jaar oud volgens de huidige normen omgevormd tot een zeer geslaagde strakke woning. Jos Heylen NV wint voor de tweede maal de Schrijnwerkwerk Award in de categorie interieurbouw.

2014

Optimalisatie productie

Door de implementatie van een nieuw CAD/CAM pakket wordt de productie vanuit de tekening aangestuurd. Hierbij worden alle stukkenlijsten, plaatautomatisatie, en CNC programma’s automatisch gegenereerd vanuit de werkvoorbereiding op het bureel. Dankzij de bijkomende rendementsverhoging blijft echt maatwerk toch betaalbaar. Er wordt ook nu weer ruim geïnvesteerd in nieuwe machines. Met de nieuwe kantenlijmer met laser/airtec technologie worden afboordingen met nulvoeg gerealiseerd. Esthetisch de beste oplossing, maar ook technisch één van de meest performante.

2015

Winnaar Schrijnwerk Award

Het betreft de totaalinrichting van eigentijdse nieuwbouw woning in de Antwerpse noordrand, ontworpen door Conix RDBM Architects. Het strakke ontwerp combineert zuivere materialen : ultrafijne zwarte boekenplanken en fronten in witgelakte MDF contrasteren in harmonie met de warmte van de donkere moeraseik fineer. Bij de uitvoering werd veel aandacht besteed aan de verdoken integratie van alle technieken. De jury waardeerde vooral het professionele vakmanschap, de extreem doorgedreven detaillering en de zeer hoge afwerkingsgraad van het project.

2016

Organisatie

Jaar na jaar wordt een stevige omzetstijging genoteerd. Het bedrijf loopt in zijn huidige vorm tegen zijn limieten aan. Om de groei te kunnen opvangen wordt een nieuw visie- en investeringsplan opgesteld voor de komende jaren.

2017

Het nieuwe werken krijgt vorm

De plannen voor de bouw van een nieuw atelier worden geconcretiseerd. Het wordt een zeer duurzaam gebouw, met ruime aandacht voor werkomgeving en ergonomie. Door de ingenieurs van technieken en machines van in de ontwerpfase te betrekken, kan een optimale invulling van de ruimte gegarandeerd worden.

2018

Bouw nieuw atelier

In de lente van 2018 wordt de werf opgestart. In het najaar volgen de productielijnen. Ook nu weer wordt zwaar geïnvesteerd in de nieuwste technologie, waardoor “echt maatwerk” betaalbaar blijft. In de nieuwe kantooromgeving wordt naast energie-efficiëntie veel aandacht besteed aan akoestiek. De laatste werkdagen van het jaar staan in het teken van de grote verhuis naar het nieuwe atelier.

2018

2de prijs Schrijnwerk Award

Met de inrichting van een uniek historisch pand in de Antwerpse rand lopen we opnieuw in de kijker en behalen we de tweede prijs bij de Schijnwerk Awards in de categorie Interieurbouw. Alweer een mooie erkenning voor ons team!

2019

Opstart nieuw atelier

De eerste werkdag van het jaar wordt in het nieuwe atelier aangevat, gewapend voor de toekomst. Ondertussen worden op het dak nog 350 PV-panelen geïnstalleerd, zodat we onze eigen energie kunnen opwekken. De Investering in een energiezuinige productieomgeving zal de komende jaren een voordeel blijken bij de energiecrisis.

2022

Winnaar Schrijnwerk Award

Voor de vierde keer mogen een Schrijnwerk Award in ontvangst nemen, ditmaal in de categorie Interieurelementen. Met kennis en ervaring wist team Jos Heylen het uitmuntend ontwerp van MVH Architects om te zetten naar een functioneel meubel, dat de waarden van Restaurant Innesto reflecteert. In de categorie Keukens en Totaalinrichting eindigen we telkens derde.

2023

Jubileum 75 jaar

In 2023 bestaat de firma 75 jaar, waarvan 40 jaar onder leiding van de huidige zaakvoerder Jos Heylen. Dit jubileum wordt op zondag 1 oktober tijdens Open Bedrijvendag extra in de kijker gezet. 75 jaar na oprichting zijn we nog steeds springlevend! De ploeg is uitgegroeid tot een team van 30 getalenteerde vakmensen, met jarenlange ervaring binnen ons bedrijf. Een dreamteam, dat meer dan ooit borg staat voor kwaliteit en afwerking. .

Onze toekomst

Geïnspireerd door een duidelijke visie op de toekomst, schrijven we vandaag verder aan ons verhaal.